Lang leve de minimalisten!

Lang leve de minimalisten!

Anne en ik praten regelmatig over de spullen die we in Nederland hebben achtergelaten. Alles ligt opgeslagen bij onze lieve ouders, aangezien onze eigen woning is verkocht. Als je weet hoeveel dozen en tassen het zijn, dan schrik je je rot. Sinds zes weken leven we met alleen een auto, koffer, rugzak en wat camping gear. De omslag is groot, maar bevalt ons uitstekend.

Enkele weken voordat onze wereldreis begon, bekeken we een documentaire over ‘minimalistisch leven’. Dat wil zeggen: leef alleen met de spullen die je écht nodig hebt. Volgens het minimalisme word je niet gelukkig van het vergaren van steeds méér materiaal, maar geeft het juist vrijheid en rust als je alleen de essentiële dingen bezit.

Als je goed kijkt, zie je ons liggen op een wit kleedje. Dit prachtige strandje in het National Park van Port Lincoln hadden we voor onszelf…

Kringloopwinkel

Tijdens onze verhuizing hebben we deze manier van leven nog vaak besproken. We wisten zelf ook niet dat we zóveel spullen hadden na drie jaar in een koophuis. Een deel ervan hebben we weggebracht naar de kringloopwinkel. En inmiddels weten we dat zeker de helft van de overgebleven prullaria ook een andere eigenaar verdient.

Nu we als backpackers de wereld over trekken met alleen de belangrijkste benodigdheden, beseffen we namelijk dat je in grote lijnen niet meer nodig hebt dan wat kleding, een scheermes, een auto, genoeg voedsel, een drone en een melkopschuimer… Zijn we minder gelukkig zonder al die verhuisdozen vol met extra handel? Integendeel.

Pensionados

Hier in Australië ontmoeten we veel mensen die op een vergelijkbare manier in het leven staan; van jongeren tot ouderen. Zo komen we ook aardig wat pensionados tegen die de wereld rondreizen in een auto met caravan. Aangezien er overal betaalbare campings zijn, is hun leven op die manier nog goedkoper dan thuis.

Bijkomende voordelen: ze ervaren vrijheid, verblijven tijdens hun reis op de meest fantastische plekken en hebben vaak de mooiste verhalen te vertellen.

Droom

Verder zien we veel jongeren die, net zoals wij, hun vertrouwde leventje vaarwel hebben gezegd en nu veelal zorgeloos genieten van al het moois dat de wereld heeft te bieden. Wij zijn nog steeds heel blij dat we deze keuze hebben gemaakt. Zeker als je al die akelige verhalen hoort over (jonge) bekenden die ernstig ziek zijn.

Het aardse bestaan is te kort om voortdurend in angst te leven en elke dag opnieuw te doen wat je niet leuk vindt. Het vereist wat moed, maar het is in veel gevallen nooit te laat om je droom te verwezenlijken. Mits je in goede gezondheid verkeert uiteraard.

Aan goede wijn geen gebrek in Zuid-Australië. Dan moet je natuurlijk ook proef op de som nemen!

Oost, west

Goed, terug naar onze reis. We hebben de knoop doorgehakt en gaan de komende weken de oostkust van Australië verkennen. De westkust stond ook hoog op ons lijstje, maar het zou teveel gedoe opleveren om die kant op te gaan. Over zeven weken moeten we namelijk tijdelijk het land verlaten om onze visa te verlengen.

Aan de oostkust hoeven we duizenden kilometers minder te maken en deze kant van Australië is bovendien wat minder avontuurlijk qua autowegen. We moeten er niet aan denken om als amateur-kampeerders (met twee linkerhanden) met motorproblemen in een woestijngebied te komen staan. In het oosten kunnen we mooi nog wat meer ervaring opdoen…

Streaky Bay

Het betekent wel dat we Zuid-Australië achter ons laten. We hebben hier een gedenkwaardige tijd beleefd. Bestemmingen als Mount Gambier, Adelaide, Port Lincoln, Rapid Bay en de Barossa Valley waren honderd procent de moeite waard. Onze hoogtepunten van de afgelopen week beleefden we in het uitgestrekte wijngebied van de Barossa Valley én op een strandje in de buurt van Streaky Bay.

Wij hadden er nog nooit van gehoord, maar volgens onze kampeer-app kon je er fantastisch overnachten aan de oceaan. Nou, dat hebben we geweten.

Een glimp van de uiteindelijk prachtige zonsondergang bij Streaky Bay.

Quiz

We verbleven op een Expeditie Robinson-achtig strand. We hebben de afgelopen weken veel mooie zonsondergangen gezien, maar deze spande de kroon. De lucht was een kwartier lang oranje en aansluitend dieproze. Ondertussen zijn we buiten gaan koken op ons gasstelletje. Aangezien er geen mobiel bereik was, zijn we daarna in de auto een ouderwets quiz-spelletje gaan spelen.

Net zo speciaal als die bewuste avond was het moment van wakker worden. We sliepen in onze tot slaapkamer omgebouwde auto en werden zodoende wakker met het zand en water pal voor onze ogen.

We hebben ruim een uur lang op een stoeltje gezeten, met een zelfgemaakte cappuccino in onze handen. Gewoon zitten, genieten van het uitzicht en praten over het leven. Tja, dat zijn van die momenten van geluk waar je emotioneel van kunt worden.

Honesty box

Betalen voor deze ‘camping’ was trouwens niet verplicht, maar er zijn wel mensen die de toiletten schoon houden en er stond op het strand een zogeheten honesty box, met bijbehorende tekst dat het wordt gewaardeerd als je er na je verblijf omgerekend €6,50 in deponeert. Dat hebben we met alle liefde gedaan.

Bedankt weer voor het lezen en vergeet vooral niet te reageren 🙂 . Voor meer foto’s en video’s zijn we te volgen op Instagram onder de naam @YoungPensionados!

Groetjes uit… een regenachtig New South Wales! To be continued!

Nick & Anne

13 comments found

 1. Fantastisch zoals je jullie belevenissen beschrijft. Wat zijn jullie 2 prachtige volwassen mensen geworden dit dit durven aan te gaan👍 Trots op zulke oud leerlingen! Ik kijk uit naar het vervolg😀👍💪

 2. Krijg bijna de neiging om ook die kant op te gaan!
  Goed ge- en beschreven! Veel plezier en geluk daar Nick en Anne, dit geschreven op een koude herfstige grijze typisch Nederlandse dag in Alkmaar.

 3. Tijdens het lezen kreeg ik tranen in mijn ogen van ontroering.Hoe jullie deze reis beleven,de natuur,de mensen,met weinig luxe,maar vooral de gesprekken met elkaar,dát maakt de reis compleet!

 4. Ik voel wat je schrijft. Een eyeopener naar wat echt belangrijk is. Al is het best moeilijk om dat in het dagelijkse (gezins) leven toe te passen in zo’n materialistische wereld. Maar alleen al van het lezen van deze tekst voel ik rust. Wat zullen jullie toch aan het genieten zijn 😍.

 5. Ik heb nog een reactie , als ik jullie zo zie wil ik jullie wel een kus geven . Ik ben ook trots en geniet ook van jullie ervaring

 6. Jullie zijn wel bijzondere “survivors” met die drone als oerbehoefte ….. ” wat kleding, een scheermes, een auto, genoeg voedsel, een drone en een melkopschuimer…” Maar, bij mij zou ie ook in het rijtje zitten hoor !

 7. Ik ga nu naar boven de zolder opruimen!!
  Geweldig om jullie avonturen te volgen.
  Geniet ervan. Wij gaan vanavond naar je broer luisteren die nog weer eens de bühne betreed voor een George Michael Tribute Night. Vee geluk Anne en Nick

 8. Jeetje wat doen jullie dit goed! En met de beelden én beeldende omschrijving kunnen we hier in het stormachtige Volendam toch wat meedromen. Leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *