Een onvergetelijke familie-expeditie

Een onvergetelijke familie-expeditie

We liggen op het gras in het zonnige Machu Picchu als ik mijn schoonvader Kees vraag welk eindcijfer hij geeft aan onze reis door Peru. We kijken elkaar aan, blikken terug op de afgelopen weken en komen tot de conclusie dat er bijna geen minpunten waren. Oké, vooruit, alleen die ene dag waarop mijn darmen bezig waren met een grondige reiniging…

Dat was geen pretje, omdat we urenlang in de natuur liepen en amper een wc tegenkwamen. Gelukkig konden we onderweg wél een rol toiletpapier op de kop tikken. Dat gaf een hoop rust en zorgde ervoor dat ik zonder kleerscheuren van A naar B kon lopen.

Ouderwets belletje

Gelukkig maar, want we moesten aardig wat kilometers afleggen voor onze vierdaagse wandelroute naar Machu Picchu, met hoogtes tot wel 4100 meter. Onderweg verbleven we bij Peruaanse families die koffie, fruit en groente verbouwen. Dat was een zeer speciale ervaring.

Onze eerste slaapplaats bevond zich midden in de jungle, tussen de bananen, avocado’s en koffiebonen. Internet? Dat hadden ze daar niet. Als ze willen communiceren met de buitenwereld, dan geven ze gewoon een ouderwets belletje. Wij konden onze telefoons dus meteen opbergen.

Koffiebessen plukken in de jungle…

Intensief proces

In het begin is dat best even wennen, omdat we doorgaans veel uurtjes doorbrengen op onze smartphones. Maar naarmate de tijd vordert, besef je te meer hoe fijn het is om lekker met elkaar te praten zonder telkens te worden gestoord door een telefoon.

Bovendien vermaakten we ons uitstekend. Eigenaresse Julia trakteerde ons eerst op een boeiende rondleiding en liet ons daarna zien hoe een biologische kop koffie tot stand komt. Van het plukken van de bes tot het selecteren, wassen, drogen, branden, malen en zetten van de koffie.

Zeker voor ons als koffieliefhebbers was dat interessant om een keer van A tot Z te zien. Als je in de winkel een pak koffie koopt, besef je doorgaans niet dat daar een intensief en gecompliceerd proces aan vooraf is gegaan. En dat koffieboeren als Julia daar weinig geld voor krijgen.

Op weg naar de volgende bestemming, over smalle paden. 

Beetje Spaans

Des te mooier dat wij dit soort families een financieel steuntje in de rug konden geven door bij ze te verblijven. We waren telkens de enige gasten in hun huis en werden behandeld als familieleden. Het hielp overigens wel dat Anne en ik allebei een beetje Spaans spreken, want met Engels kom je niet ver in de Peruaanse jungle en bergen. Onze privégids Oscar fungeerde regelmatig als vertaler.

Diezelfde Oscar leidde ons langs de meest indrukwekkende natuurwonderen van Peru, deels via de wereldberoemde Inca Trail. Het was ook best spannend, want we liepen regelmatig langs de rand van de afgrond en de paden waren veelal onverhard. Onze grootste inspanning op één dag was twintig kilometer lang klimmen, dalen, klauteren en zweten.

Machu Picchu

Voordat jullie medelijden krijgen: op de helft mochten we wel onze beentjes laten rusten in de Peruaanse natuurlijke warmwaterbaden. Dat was een uiterst aangename pauze, waardoor we met nieuwe energie de laatste tien kilometer konden afleggen. Vanuit het bergdorpje Aguas Calientes vertrokken we een dag later naar onze eindbestemming: Machu Picchu.

Deze oude Incastad staat genoteerd als een van de zeven wereldwonderen. Omdat de Spanjaarden deze intrigerende plek niet hebben gevonden tijdens hun verovering van Zuid-Amerika, is-ie gespaard gebleven en is er nog veel van de Inca-beschaving te vinden. Onze gids Oscar kon er heel bezield over vertellen en gaf onze tocht daarmee extra kleur.

Een korte video-impressie van onze afgelopen twee weken. 

Stijve beentjes

Na een paar uur ronddwalen door het zonovergoten Machu Picchu lieten we de bus links liggen en zijn we lopend teruggegaan naar Aguas Calientes. Vanuit daar reisden we per trein en taxi terug naar Cusco, waar we nu zijn. Onze (schoon)vader Kees is een dag na de familie-expeditie met vermoeide beentjes op het vliegtuig terug naar Nederland gestapt, met in zijn rugzak een onvergetelijke ervaring.

We zijn dankbaar dat we dit met z’n drieën mochten meemaken. Eindcijfer: een 9,9.

Bedankt weer voor het lezen en vergeet niet te reageren. Blijven we heel leuk vinden! Voor meer foto’s en video’s kun je ons volgen op Instagram via @YoungPensionados!

Saludos,

Nick en Anne

12 comments found

 1. Ik kan ook niks anders zeggen dan, wat een mooi verhaal weer en wat een mooie belevenissen.
  We missen jullie hier 😘

  1. Wat een belevenis… niet normaal. Maar voor die mensen daar zo heel normaal. Vanaf nu genieten jullie nog intenser van koffie lijkt mij. En wat te zeggen dat jullie dat konden delen met Kees ter plaatse. Hoe bijzonder is dat! Ik vind het een wereldwonder dat hij jullie weet te vinden op deze aardbol in de jungle. Ik vond het een mooi verslag van deze bijzondere reis. Ook vind ik het van wereldbelang dat jullie weer er achter zijn gekomen dat er nog leven bestaat als de smartphone het niet doet. Geniet verder van deze unieke reis, van elkaar en van onze prachtige aardbol.

 2. Mooi om zulke mooie dingen dan samen mee te maken en zal altijd een mooie hetrinnering blijven zo komen er door ervaringen en leeftijd elke keer er een paar bij . Goede en ook slechte , maar deze hebben jullie in de tas . Mooi om te lezen

 3. Wat een verhaal weer ongelofelijk mooi ook even met Kees erbij.weer even Volendams praten😀ook zo leuk bij die mensen overnachten . weer een ervaring rijker

 4. Wat een geweldige belevenis,lekker genieten samen.
  Weer een mooie ervaring ,die ze niet af kunnen nemen.
  Veel verdere reisplezier,groetjes tante Hillie.

 5. Erge leuke video impressie hebben jullie gemaakt!Zó krijgen wij,de lezers een nóg beter beeld van jullie prachtige reis!Erg leuk dat je (schoon)vader een aantal weken samen met jullie heeft genoten.Nu met z’n tweetjes verder op naar een nieuw avontuur.

 6. Wat een mooie reis maken jullie toch. Mochten jullie ooit terugkomen kunnen jullie helemaal niet meer wennen hier, Prachtig geschreven en we genieten er weer van. Op naar een nieuw avontuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *