Cultuurshock in Kuala Lumpur

Cultuurshock in Kuala Lumpur

Wat kan de wereld toch fascinerend zijn. Je stapt in een vliegtuig, loopt er een paar uur later uit en het lijkt alsof je op een andere planeet bent. Wij voelden een flinke cultuurshock toen we zaterdagochtend in Maleisië arriveerden.

Bijna alles is hier anders dan in Australië. De mensen, het eten en drinken, de architectuur, de temperatuur, de religies en niet te vergeten: de prijzen. We dachten dat we in de maling werden genomen toen we omgerekend vijf euro moesten betalen voor twee maaltijden.

Dat is een leuke bijkomstigheid voor backpackers zoals wij. Anderzijds voelt het niet helemáál lekker, omdat deze mensen zich een slag in de rondte werken en amper ruimte voor vakantie hebben. Laat staan dat ze mooie reizen kunnen maken, zoals Anne en ik dat nu doen. Dan beseffen wij maar weer eens hoe bevoorrecht we zijn.

Anne drinkt een biertje bij het Heli Lounge Café, met schitterend uitzicht over de stad.

Wolkenkrabbers

De afgelopen dagen waren we in Kuala Lumpur, de miljoenenhoofdstad van Maleisië. Een interessante plek, vinden wij. Zoals in veel wereldsteden zijn ook hier de contrasten heel groot.

Aan de ene kant zie je prachtige oude gebouwen, aan de andere kant worden super-de-luxe wolkenkrabbers uit de grond gestampt. Aan de ene kant eet je geweldige streetfood voor een habbekrats, aan de andere kant vind je de moderne rooftop bars met relatief hoge prijzen.

Aan de ene kant lopen de rijke mensen in imponerende shopping malls, aan de andere kant leven de minderbedeelde inwoners van een paar euro per dag. Aan de ene kant pronken de kleurrijke boeddhistische tempels, aan de andere kant bevinden zich de moskeeën. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Weegschaal

Wij probeerden zo veel mogelijk te proeven van het traditionele leven. Ook in letterlijke zin, want de Maleisische keuken staat bekend als ontzettend veelzijdig en smaakvol. Bijna overal waar je in Kuala Lumpur komt, ruik je de geur van kruiden, vlees en ander eten. Als je hier de teugels laat vieren, ben je binnen de kortste keren een paar kilogram zwaarder. Gelukkig hebben wij geen weegschaal mee…

Een van de hoogtepunten van Kuala Lumpur vonden wij de avondmarkt van Jalan Alor (zie foto). Vanaf het einde van de middag staat het hier vol met eet- en drinkstalletjes, die ieder hun eigen specialiteit hebben. Het krioelt er van de mensen en je kunt er bijzonder lekker eten. En dat voor een paar euro.

Uiteraard is een korte inspectie vooraf wel verstandig, want we hebben geen trek in een voedselvergiftiging. Niets ten nadele van de Aziatische koks, maar soms ligt het vlees gewoon te branden in de zon. Meestal zoeken we naar de tentjes waar veel locals in de rij staan. Dat pakt voorlopig goed uit…

Volledige focus bij een van de specialisten in de straat Jalan Alor.

Ramadan

In tegenstelling tot Australië hebben we hier in Maleisië een reis laten samenstellen. Zodoende hebben we vandaag onze huurauto opgehaald en Kuala Lumpur na drie dagen verlaten. Dat vonden we best jammer. We hadden hier wel wat meer tijd willen doorbrengen. Er is nog zoveel te doen en zien. We denken er nu over om na de samengestelde reis van drie weken een paar extra nachten Kuala Lumpur te boeken.

Momenteel zijn we in Malakka, een historische kuststad met Nederlandse invloeden en een fraaie moskee aan het water (zie foto). Vooral bij zonsondergang, zeker nu tijdens de Ramadan, is de sfeer daar heel bijzonder. Vanuit Malakka trekken we langs Taman Negara, Cameron Highlands, Penang, Langkawi en Terengganu. Op Instagram publiceren we regelmatig foto’s en video’s, onder de naam YoungPensionados.

Bedankt weer voor het lezen en de mooie reacties op de vorige blogpost. Tot snel!

Groetjes,

Nick & Anne

Bij de moskee in Malakka.

5 comments found

  1. Prachtige foto’s , en mooi om te lezen weer . Zo kunnen we jullie ook volgen. Maleisië is dus wel de moeite waard. Let op mekaar gr van ma en Freek

  2. Mooi geschreven weer en wat zien jullie toch veel van de wereld. Ook hele mooie foto’s. Maleisië is weer heel anders dan Australië. En wie weet waar jullie nog meer heen gaan… geniet vooral samen van alle belevenissen en mooie dingen. Lieve groeten van je ma en Peter 😘

  3. Hoi Nick en Anne.Dit is zéker een cultuurshock,wáteenverschil,maar ook weer prachtig,gezien de foto’s en hoe je het beschrijft.Dankjewel dat ik weer een stukje kon meereizen met jullie,ik kijk er aldoor naar uit!Geniet van al het mooie dat jullie beleven !

  4. Ja, het is een prachtige diverse wereld waar wij in leven Nick en Anne.
    Bedankt voor je verhaal en mooie foto’ s. ‘Bersenang-senang’
    Gr Jaap Mol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *